Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη «συμβολαίου» μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε φως»

Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: «Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: «Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία. Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση», σημείωσε.

Μείωση ελλείμματος κατά 12 δισ. μέχρι τέλους 2010

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 «δεν έπεσε έξω», αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια που όλοι πρέπει να δουν «κατάφατσα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ότι «αν δεν κάναμε αυτά τα πράγματα, η χώρα θα είχε πτωχεύσει».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι «καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες».

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, στο κείμενο του Μνημονίου με την «τρόικα» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει «στραπάτσο», αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων. Επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε κλίμα φόβου και μιζέριας». Έκανε δε λόγο για τρομερή δυστοκία χορήγησης ρευστού.

Κ. Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος,. Συμπλήρωσε ότι «η πολιτική του μνημονίου» των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για άπνοια στις συναλλαγές, φορολογική καταιγίδα και «ερμητικά κλειστές πόρτες» στις τράπεζες.

Για «πρωτόγνωρες θυσίες» στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος». Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και αύξηση των έμμεσων φόρων) θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς αντιστρατεύονται την ανάπτυξη.

πηγή:www.kathimerini.gr