Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο 2009 ανήλθε σε 9,6% έναντι του 7%, που ήταν τον Ιούλιο του 2008 και του 8,6% που ήταν τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι οι άνεργοι τον Ιούλιο του 2009 ανήλθαν σε 476.707 άτομα έναντι των 347.935 που ήταν τον Ιούλιο του 2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη δυτική Μακεδονία (12,3%), στην κεντρική Μακεδονία (11μ,3%) και την Ήπειρο (10,6%).

Στον “αντίποδα” με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι τα Ιόνια νησιά (3%), το βόρειο Αιγαίο (5,4%) και η Κρήτη (6,7%).

Κατά ομάδες ηλικιών το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και στις ηλικίες 25-34 ετών (12,6%).

Εξάλλου, η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 13,8% και λιγότερο τους άνδρες σε ποσοστό 6,6%.

“Η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα” τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης θα επισκεφθούν την Πέμπτη (15-10) στις 12.30 π.μ. τα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Αντιδράσεις

Σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα στοιχεία της ανεργίας αναφέρει: “Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφει η ΕΣΥΕ και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες ανάκαμψης της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Η πολιτική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα προγράμματα stage, η ελαστική – προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο δεν περιορίζουν την ανεργία, αλλά καταστρατηγούν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν αυτή την πολιτική στο σύνολό της. Πιο αποφασιστικά και ενιαία να παλέψουν για πραγματική προστασία των ανέργων και των οικ0γενειών τους και κατά των απολύσεων. Ούτε 1 ευρώ δεν πρέπει να δίνεται ως κίνητρο απασχόλησης στους εργοδότες”.